DU ER ET HELT MENNESKE
Der tales meget om work-life balance, som om arbejde og liv er to adskilte verdener. Det er som om vi leger en fælles leg, hvor vi lader som om, at de to størrelser ikke påvirker hinanden og det betyder, at de fleste kæmper en ensom kamp, for at få privatlivet til at hænge sammen med arbejdslivet og oplever det som en evig udfordring. Virkeligheden er jo, at vi er hele mennesker og at arbejdsglæde og Livsglæde går hånd i hånd og er hinandens forudsætning.
Hos LIVSGLAEDE taler vi ikke om "work-life balance", men om "life-balance". Vi mener, at netop balancen i dit liv er grundlaget for både livsglæde og arbejdsglæde. Kun når livets forskellige områder er i harmoni, kan vi trives – både privat og på arbejdet.
LIVSLEDELSE
Det handler vel i grunden om LIVSLEDELSE, om at turde tage ansvar for din samlede trivsel – dit energiniveau, din mentale balance og din livsglæde. Det kræver bevidsthed, vilje og mod at styre dit liv i den retning, der giver dig glæde og overskud.
Og Ja, det er lettere sagt end gjort. Vi lever i en verden, hvor vi nemt bliver drænede og overvældede. At tage livsledelse betyder at passe på din energi, undgå at blive stresset, og at genfinde din balance, når du føler dig overvældet. Vi kan ikke kontrollere alt, hvad der sker i vores liv, og vi vil alle blive ramt af livet på et eller andet tidspunkt, for sorg, smerte og bekymring er en del af det levede liv. Men vi kan tage ansvar for, hvordan vi forholder os til det, som sker, og for hvordan vi tager vare på os selv. At tage lederskab, livsledelse, for dit eget liv kan medføre styrket livsgnist og glæde og overskud. Selv når livet rammer med sorg og udfordringer, har du ansvar for, hvordan du forholder dig til det og passer på dig selv.
Som Kierkegaard skrev, at vi må tage opgaven på os med at vælge os selv hver dag, og at det er en livsopgave at vælge sig selv. Det betyder, at vi må øve os på det hele livet. Opgaven og målet er at blive sig selv, og det sker altså ikke af sig selv. Det kræver vilje, refleksion, selvundersøgelse, beslutsomhed, langsomhed, eftertænksomhed og mod.
At vælge sig selv er IKKE en egoistisk handling, men en ansvarlig måde at være til stede i verden på. For man kan ikke lede eller hjælpe andre uden at lede efter sig selv og dermed at lede sig selv. Det er det, der er det personlige lederskab. Hvis man derimod ikke vælger sig selv, så taber man sig selv, altså mister sig selv. Du kan tabe dig selv ved at fortabe dig i hverdagens travlhed eller ved altid at tilpasse dig, hvad andre mener og forventer af dig i et arbejdsliv med rutiner, som strengt taget ikke nærer dig. Eller du kan fortabe dig i selvfordømmelse. Når vi mister os selv, så kan vi føle os, som ofre for tilværelsen, og så mister vi også glæden, fordi vi mister kontakten med vores sjæl.
DINE TANKER ER BARE TANKER
Livsledelse handler også om at tage kontrol over dine tanker og at vælge dit fokus. Dine tanker – både de positive og negative – påvirker både dit humør, din krop og dit energiniveau. Ofte bliver vi fanget i et tankemylder, hvor de negative tanker overskygger de positive. Vores hjerner er nemlig designet til at scanne omverdenen for fare, hvilket gør os tilbøjelige til at bekymre os.
Lad os lige dvæle ved, hvad tanker egentlig er for noget. Vi har en tendens til at tillægge tanker en sandhed, men reelt er tanker ikke sandhed eller virkelighed, det er netop bare tanker. Det er jo dig selv, som skaber dine tanker, og dermed de følelser som ledsager tankerne, f.eks. følelser af frygt eller bekymring. I virkeligheden kan du bare lade tankerne passere, og dermed har de ingen magt. Tanker er altså neutrale og får kun mening, hvis du tillægger dem mening. Så udfordringen er at lære dig selv at se PÅ dine tanker udefra med en distance og ikke fare vild inde i dine tanker, med risiko for at de kaprer dine følelser.
Når du ser på dine tanker fra et helikopterperspektiv, kan du vælge at give slip på dem. Bekymringer om, hvad der måske sker, trækker kun din energi ned. Så husk: dine tanker er ikke sandheden, de er blot din egen fortolkning.
DIT MINDSET ER OGSÅ EN DEL AF NØGLEN til livsglæde. Forskning viser, at livsglæde ikke afhænger af ydre omstændigheder, men af det fokus, vi vælger at have. Du kan vælge at tage kontrol over din indre oplevelse og skabe balance i dit liv, selv når det føles som en svær balancegang. I stedet for at ærgre dig når noget mislykkes eller dvæle ved det som du ikke har, kan du fokusere på det som du er lykkedes med og det som værdsætter og er taknemmelig for i dit liv.
RELATIONER SKABER TRIVSEL
Det vigtigste for vores trivsel, både på arbejdet og privat, er vores relationer. Venskaber, familie og kollegaer har stor indflydelse på vores velvære, det er nok det mest meningsskabende i vores tilværelse. At opbygge og pleje relationer er en livslang proces, og vi lærer det hen ad vejen. En af de ting som de fleste mennesker fortryder på deres dødsleje, er når de ikke fik prioriteret tid til at pleje deres relationer og tilbringe mere tid sammen med de mennesker som de elsker.
MÅSKE HAR JAPANERNE FUNDET DE VISES STEN
I Japan findes et begreb kaldet Ikigai (udtales "i-kii-gaij"), som bedst oversættes med "det, der giver livet mening." Ikigai handler om at finde formålet med livet og det, der giver os energi – både i arbejdet og privat. Det er en filosofi, som ikke kun handler om at finde glæde i arbejdet, men om at finde den balance, der giver et langt og meningsfuldt liv.
Japan er kendt for at have den højeste gennemsnitlige levealder i verden, og Okinawa er et af de steder, hvor folk lever længst. Mange af de ældste på Okinawa beskriver Ikigai som nøglen til et langt og lykkeligt liv.
HVAD ER DIT IKIGAI?
Ikigai handler om at finde den ild, der brænder i dig – det, der får dig til at stå op om morgenen. Det er ikke nødvendigvis et mål som en forfremmelse eller flere penge, men en dybere form for formål. At finde sit ikigai handler om at finde denne ild og holde den i live. Så er det, at vi oplever, at der er mening med det, vi gør. Vi undgår at blive ramt af den her følelse af, at det hele er udsigts- eller meningsløst. Så at sige ved vi, hvad vi skal.
Det er en meget stærk drivkraft i livet, og det er den, der hjælper japanerne med at holde sig i gang selv i en høj alder. Ved vi hvorfor vi står op og kommer i gang med dagen, så bliver mange af de valg og beslutninger, vi skal tage i løbet af dagen nemmere for os. Det gælder, når vi er 30, 50, 70 og 90.
Derfor er det vigtigste spørgsmål, du kan stille dig selv: Hvad er dit ikigai?
Når du finder dit Ikigai, bliver mange af hverdagens valg lettere, og livet får mere mening.
Ikigai handler om at finde balance i dit liv, at gøre det, du elsker, og at være til stede i meningsfulde fællesskaber. Når du gør dette, får du ikke bare et langt liv – du får et liv fyldt med glæde, overskud og formål.
Og lad os så sammen gøre op med illusionen om at arbejdsliv og privatliv er to adskilte størrelser, og sammen tale om, at vi er hele mennesker, og at det er et fælles ansvar, og mål, at vi alle navigerer og balancerer i det liv som er vores.